zijns weegs gaan


zijns weegs gaan 1.0

weggaan of verdergaan naar de bestemming die men voor zichzelf heeft bepaald

Algemene voorbeelden


Aan het eind van de week wordt de kermis weer afgebroken en gaat ieder zijns weegs. De tenten worden opgeslagen in een volgende plaats: Alkmaar, Drunen, Harderwijk, Roermond.

NRC,

Ze hadden wat gepraat en ieder was zijns weegs gegaan.

Murfreesboro blues, Mart Smeets,

zijns weegs gaan 2.0

zich toeleggen op het realiseren van de plannen en doelen die men voor zichzelf heeft uitgestippeld, zonder dat men verder rekening houdt met of zich laat beïnvloeden door anderen, hun adviezen enz.; algemener ook: zijn eigen leven leiden; voortaan zijn eigen koers volgen

Algemene voorbeelden


Een laatste poging voor de autonome landsdelen van België om uit de boedel te redden wat er te redden valt, waarna ieders zijns weegs gaat. De grootste Waalse en Vlaamse partijen konden het immers niet eens worden over de meest fundamentele keuze in de Belgische politiek: hoe België van zijn financiële verlamming te bevrijden.

NRC,

November 1995 is en wordt onmiskenbaar een Beatles-maand. Hoe kan dat, zoveel jaar na het einde van de legendarische popgroep uit Liverpool? Twee decennia lang bleef de markt overspoeld met boeken, films, heruitgebrachte platen. Daarenboven ging elk van de "fab four" zijns weegs. Maar vandaag ligt een nieuwe cd in de platenwinkel.

De Standaard,